Re-Data Soluctions Tribologie Smeervetten
Geplaatst op 24 januari 2020

Smeervetten

Naast smeermiddelen bestaan er ook smeervetten. Smeervetten zijn vloeistoffen met daarin dusdanig veel vaste stoffen dat daardoor de stromingseigenschappen worden bepaald. Smeervetten worden toegepast wanneer een continu olie toevoer niet mogelijk is. Een smeervet bestaat uit een basisolie aangevuld met additieven en een verdikker

 Basisvloeistoffen

Bij de basisvloeistoffen van smeervetten worden dezelfde grondstoffen gebruikt als bij vloeibare smeermiddelen, namelijk: minerale basisoliën,synthetische basisvloeistoffen en plantaardige oliën.  

In de meeste gevallen wordt minerale basisolie gebruikt voor de één of meerder basisvloeistoffen. De “minerale basisolie” die wordt verkregen ondergaat eerst een proces van allerlei diverse handelingen en bestaat altijd uit een mengsel van zeer veel verscheidene koolwaterstoffen. Daarom kennen zij een vrij groot kooktraject en stollingstraject, omdat niet alle componenten bij dezelfde temperatuur verdampen of vast worden.

Synthetische basisvloeistoffen hebben een groter bruikbaar temperatuurgebied in vergelijking met minerale basisoliën en bieden daardoor voordelen met betrekking tot de toepassing bij zeer lage en/of zeer hoge temperaturen. Door deze voordelen worden synthetische vloeistoffen in toenemende mate gebruikt.

In sommige gevallen wordt plantaardige olie gebruikt als basisvloeistof. Plantaardige olie is namelijk in veel gevallen biologisch goed afbreekbaar en is minder schadelijk voor het milieu indien het na verloop van tijd of als gevolg van een incident daar terecht komt.


Additieven

Smeervetten bestaan onder andere ook uit additieven, de belangrijkste daarvan zijn: 

·       Hechtingsverbeteraars

·       Anti-slijtage stoffen

·       Corrosieremmers

·       Anti-oxidanten

·       EP toevoegingen

 

Naast deze additieven worden silicagel, koolstof, grafiet, molybdeendissulfide, polyetheen, polyurethaan, koper, keramiek, aluminium en PTFE ook als additieven gebruikt.

Verdikker

Naast de basisvloeistoffen en additieven wordt er als laatste gebruik gemaakt van verdikkers. De verdikker geeft namelijk de gewenste structuur en bepaald grotendeels ook de belangrijkste eigenschappen van het smeervet. De meest voorkomende en gebruikte verdikkers bij smeervetten zijn:

·       Bepaalde kleisoorten (bentoniet)

·       Enkelvoudig metaalzepen

·       Gemengde metaalzepen

·       Complexe metaalzepen

·       Polyurethaan

·       Fluor

·       Silica

Wilt u graag meer leren over smeervetten? Volg dan onze combinatietraining MLT1 & MLA1. Klik hier voor meer informatie over deze training.